Russisch roulette in de GGZ

Terwijl u dit leest, spelen Nederlandse zorgverzekeraars Russisch roulette met ongeveer 100.000 mensen. Je zou een opstand verwachten als verzekeraars mensen met een dodelijke ziekte niet behandelen, maar thuis laten zitten. Helaas is niets minder waar.

Psychisch lijden is dodelijk, net als kanker of hart- en vaatziekten. Gelukkig -voor de verzekeraars- is psychisch lijden onzichtbaar. Je kunt er geen scans van maken. De tweede grote meevaller voor verzekeraars, is dat de slachtoffers niet overlijden in het ziekenhuis. Ze overlijden namelijk thuis, op het spoor of rond hoge objecten. ‘Suïcide’ is dan de doodsoorzaak. Maar daar hoort u verzekeraars niet zo vaak over. Alsof er een link bestaat tussen mensen thuis psychisch laten lijden en het feit dat niet iedereen lijden volhoudt zonder hoop op hulp in afzienbare tijd..

In 2022 stonden er ongeveer 80.000 mensen op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Niemand protesteerde echt, dus kochten de zorgverzekeraars een jaar later opnieuw minder GGZ-hulp in dan nodig. En dat trucje blijven ze herhalen. De trend was eerder al gezet. Zowel zorgverzekeraars als de Staat der Nederlanden besteden sinds 2019 steeds minder aan de GGZ. En de schaarste wordt dus groter en groter.

Niets doen is ook een vorm van handelen, maar de zorgverzekeraars zwijgen over hun stille hoofdrol. Zij zijn zwijgende regisseurs. Nu hebben verzekeraars eigenlijk ook geen argumenten voor hun gebrek aan handelen. Aan geld geen gebrek. De boekhouding ligt niet compleet op straat, maar dat hoeft niet. Bovenop de verplichte Europese solvabiliteit hebben Nederlandse zorgverzekeraars nog eens extra miljarden op de plank liggen. En dat geld ligt stof te happen.

Kort samengevat: wij spelen als maatschappij Russisch roulette met iedereen die geestelijk gezondheidszorg nodig heeft. Dat is inclusief onze jongeren. Terwijl de media vol staat met berichten over hoe erg het is dat suïcide doodsoorzaak nummer 1 is geworden voor jongeren onder de 30, is het blijkbaar niet erg genoeg om echt meer geld te besteden aan de GGZ.

Is er dan nergens hoop? Verzet niemand zich? Gelukkig wel. Een stichting spant momenteel een rechtszaak aan tegen de Staat. U kunt ook een steentje bijdragen. Wilt u werkelijk recht op geestelijke gezondheidszorg? Laten we dan samen eens wat meer lawaai maken.

Protesteer tegen het feit dat we in ons land Russisch roulette spelen met 100.000 mensen. Kijk op: RechtopGGZ.nl

Laatste tip: check in deze overstapperiode eens wat uw zorgverzekeraar (niet) doet. En kies daarna een zorgverzekeraar die mentaal lijden wel serieus neemt.

Wouter de Koning, auteur (Altijd 17) en columnist

Lees ook deze artikelen

Wico Mulder

De Piramide van Balans 

Marret Kramer - Naar een nieuw normaal?

Lisette Thooft  - Het kind in ons