Korte boekentips van de Betekenis Boekenclub


Regelmatig geven we hier een korte boekentip van een inspirerend boek dat betekenis heeft voor samenleving, zingeving en persoonlijk leven.

De bibliotheek van de Betekenis Boekenclub groeit gestaag met betekenisvolle boeken. Neem een kijkje bij de inmiddels meer dan 80 boeken — en meer — die uitgebreid beschreven worden. Met links, verwijzingen naar artikelen, andere auteurs en meer inspiratievol nieuws. 

Jeannet van Doorn, René van der Rijst, Berthe van Soest, Erik Jan Tillema
Ruimzinnig pionieren
, praktijkverhalen
Uitgeverij Van Warven

Ruimzinnig pionieren

Als er één ding zeker is, dan is het lokale communities steeds belangrijker worden de komende jaren. We zoeken elkaar op. Of dat nu in de vorm van een inkoopcollectief wordt qua energie, of het samen woningen bouwen of met een voedseltuin - we worden ons er steeds meer bewuster van dat we het in een kleinere groep moeten zien te rooien. In het boek Ruimzinnig pionieren gaan de auteurs in op die bewuste manieren van samen-zijn, maar nemen ook dat andere aspect zo mooi mee, de behoefte aan zingeving. Die behoefte in natuurlijk van alle tijden, maar juist nu, in deze tijd, opnieuw, en verrassend genoeg door alle lagen van de bevolking heen. Dus ook onder jongeren.

Ik sprak onlangs iemand die veel met studenten werkt en vertelde over het onderzoek van Martijn Lampert. Hij onderzocht, met zijn bureau, wereldwijd de jonge generatie Z en concludeerde o.a. dat juist deze generatie zich eenzaam, of moet ik zeggen vereenzaamd, voelt. In de steek gelaten door de anderen, lees de generaties voor hen. Heftig, en waar denk ik. Ga er maar aanstaan als jonge 20-er nu. Alsjeblieft, hier heb je het, enne los je het ook even op, ten slotte zijn jullie van die generatie die alle kansen krijgen.

Ik las in dagblad Trouw het artikel 'Waarom vooral jongeren zoeken naar zingeving.

'Uit een recent onderzoek van het Trimbos-instituut en het RIVM bleek dat 44 procent van de deelnemende studenten angst- of depressieve klachten heeft. En ruim een kwart van hen voelt zich af en toe levensmoe of ervaart het leven als uitzichtloos.'

'De uitkomsten verbazen Rens Bod, hoogleraar geschiedenis van de geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, die meewerkte aan het onderzoek. “Je zou zeggen dat als je de vijftig passeert, je je vaker afvraagt: wat wil ik nog met mijn leven? Of: hoe kan ik zin geven aan de rest van mijn leven? Met die vragen was ik niet bezig toen ik twintig was.”

"De wereld van nu is best onzeker, vanwege klimaatverandering, oorlogen, de woningcrisis. Als mijn eigen omstandigheden redelijk hetzelfde blijven, zoals mijn werk en vriendenkring, ben ik beter voorbereid op die toekomst.", zegt bijvoorbeeld Niels Oudshoorn (22) “Eigenlijk denk ik dat mijn generatie behoefte heeft aan stabiliteit. Iedereen is via sociale media op de hoogte van alles, dus delen we dezelfde zorgen."

In hun boek Ruimzinnig Pionieren gaan de auteurs dus dieper in hoe we dan met elkaar die zingeving, dat geloof en vooral de manier waarop we geloven in de traditionele kerken kunnen beleven. 'Wat voor invloed heeft pionieren op het eigen geloof? Hoe verandert het pionieren het beeld van de kerk? Wat hebben pioniers nodig om dit te doen en waar gaan ze aan beginnen?

Achterin het boek een aantal plekken waar gepionierd wordt - mooi om daar je inspiratie blijvend op te doen. Maar het boek is vooral een aanzet om zelf te gaan pionieren, of je aan te sluiten bij die belangrijke vragen die ons nu eenmaal gesteld worden vandaag de dag.

Ron van Es

Koop het boek hier

 Lees ook eens over deze andere Korte Boekentips 

De levensvragen van De Wachter - Sabine Vermeiren

Onderling - Miek Zwamborn

Het paleis van de sterrenwachter - Violet Moller