Op Eigen Kompas

Op Eigen Kompas is een ode aan de kaart en de weg. De moed om stil te staan. Te reflecteren. Te luisteren. Naar binnen te gaan. Om daarna het pad weer naar buiten te nemen. Het kompas is niet alleen richtinggevend, maar helpt ook om je plek in de wereld te duiden. Waar ben ik nu, en waar ga ik heen? Ons kompas is als een ethisch besef, nee meer, een hoopvol perspectief, een instrument van liefde voor de ander, de wereld. Dat kompas wijst daarmee een eigen weg voor ons.

 - Ron van Es, initiator Op Eigen Kompas 

In briefwisselingen zoek ik samen met anderen uit hoe het idee van een kompas in onze levens werkt. Is dat kompas die rode draad die ons helpt bij belangrijke beslissingen? Wijst de naald altijd naar 'true north'? Is er een innerlijke stem die ons de weg wijst? En van wie is die stem dan? Is er iets voorbeschikt, of ligt er een 'flow' vast die we maar hoeven te volgen? Is het kompas het gevolg van onze essentie? Onze opvoeding? Onze ingebakken denkbeelden? 

Het labyrint heeft duidelijk een symbolische functie die wijst naar een vorm van initiatie – het is de weg naar binnen bij jezelf om daar antwoorden te vinden of aanwijzingen om daarna weer naar de buitenwereld terug te gaan. Zelf vind ik het een prachtige manier om stil te staan, of om de plannen die ik heb anders tegen het licht te houden. Het labyrint is ook een mooie symbolische manier om een keuze te maken. 

Aan het labyrint zijn begrippen verbonden als initiatie, dood, onderwereld en wedergeboorte. Een labyrint is een hele andere manier om plannen te maken of je plannen tegen het licht te houden.

Juist geleide meditaties, zoals hieronder, helpen je niet alleen tot een zelf te komen, maar openen ook de innerlijke ramen die uitzicht geven op nieuwe wegen. Wegen die te ontdekken zijn. Verbeeldingen van een werkelijkheid, het dieper weten van onszelf. 

Jacqueline Rantong is een zeer ervaren leraar, van wie ik een poos les van kreeg, die ook heel bijzondere geleide meditaties meegeeft in haar lessen. Ze zijn voor mij zoveel meer dan een oefening in ontspanning.

Jacqueline was zo vriendelijk er 3 in te spreken die je gratis kunt beluisteren, beoefenen en herhalen. 

Het wandelen heeft een opwekkende werking. De Griekse filosofen liepen door Athene en bespraken daar hun ideeën. Er zijn vandaag de dag wandelcoaches en ik weet uit ervaring dat bewegen je hersenen en andere vitale onderdelen stimuleert, dus ook je creativiteit.

Niet zo gek dus dat zoveel pelgrimages eigenlijk hele lange wandelingen zijn. Op die lange wandelingen – waar pijn in je lijf gepaard gaat met heldere gedachten over je leven – leer je oude zaken achter je te laten en je te focussen op de nieuwe plannen in je leven. De bekendste hedendaagse lange wandeltocht is wel die naar Santiago de Compostella.