“Read, read, read. Read everything -- trash, classics, good and bad, and see how they do it. Just like a carpenter who works as an apprentice and studies the master. Read! You'll absorb it.
Then write. If it's good, you'll find out. If it's not, throw it out of the window.”
― William Faulkner
Zicht op het spel maakt de plaats vrij voor de speler
Ron van Es, hoofdredacteur OMO
Spel, speler, plaats is dus een driehoek waarbij alle lijnen met elkaar verbonden zijn. Met het in - en uitzoomen van de driehoek kun je ook spelen. Het spel van je eigen leven waarbij je speler bent en je plaats kunt innemen kan op kleine schaal prima werken, maar als je uitzoomt kan de zin van het geheel (het grotere spel) je nog wel eens ontgaan.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
‘Mijn grondplan is vooral een bouwplan’
Nienke Meijer, voorzitter Nationaal Burgerberaad Klimaat
Bij mij wel ontvouwt het zich. Als ik terugkijk dan denk ik dat er allerlei logische stappen zijn die ik niet zag toen ik ze nam. Ik weet niet of het een grondplan is bij mij, of bij iedereen, maar ik weet wel dat als je je bewust bent van wat je aan het doen bent in relatie tot anderen, dat dan de weg zich ontvouwt en dan komen er eigenlijk dingen die je niet van tevoren bedacht zou hebben. Het komt ergens vandaan.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Rewilding feminism
Gerrie Strik, rector en cultuurwetenschapper
Als feministe ben ik er altijd van uitgegaan dat wij door te strijden voor de emancipatie van vrouwen meewerkten aan een betere wereld – gelijker, rechtvaardiger, eerlijker. Maar de laatste tijd vrees ik dat de idealen van feministen heel andere doelen dienen.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Creative Under Fire
Mark Woerde, creatief strateeg
‘Wat begon als een persoonlijke en intense zoektocht om gezond te blijven en tegelijkertijd krankzinnige problemen op te lossen, groeide uit tot een jarenlang project nadat werd ontdekt dat veel jonge en gevestigde creatieven, activisten en sociale ondernemers met dezelfde uitdagingen worden geconfronteerd.’
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Actieve hoop
Ron van Es, hoofdredacteur OMO
In het boek van Joanna Macy ‘Actieve hoop’ wijdt zij een hoofdstuk aan het idee dat we slecht nieuws, en de pijn in die nieuwsberichten slecht kunnen verdragen. Het is moeilijk te verteren, zeker zoals zij het beschrijft als het om de verwoesting van onze aarde gaat. Liever houden we dat nieuws buiten de deur, wenden we ons af of leggen het ver buiten ons.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
'De volgende generatie zit op mijn schouders'
Wouter van Noort, journalist bij NRC
Wouter van Noort is journalist en is opvallend verschoven in zijn onderwerpen van technologie naar onze relatie met de natuur. In verbazing over hoe de natuur, vooral in de kleinste vormen, werkt en verbonden is, en ook kijkend naar de plaats van de mens in die natuur. Van de zogenaamde kroon op de schepping naar de nederige rol die we zullen moeten spelen, willen we langer blijven leven als mensheid op deze planeet.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Oud worden, het verdient een archetypische herijking
Shervin Nekuee, socioloog, dichter, Rumi-kenner
Volgens een boezemvriend uit Iran, zou ik er net zo uitzien als bovenstaande foto, als ik een LEGO poppetje was. Ik moest erg om zijn beeld-boodschap lachen, maar ik antwoordde met gepaste trots: 'Ja, maar ouder, grijzer, wijzer ben ik.’
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Het draait allemaal om bomen
Tanja Abbas, founder Free Forest
Al vanaf jongs af aan voel ik een diepe connectie met de ‘niet-menselijke’ wereld. Bomen en bossen voelen voor mij als een grote familie, ook al heb ik daar niet altijd expressie aan kunnen geven. Ze geven mij de innerlijke kracht hoe ik hen een stem kan geven in een tijd waarin hun bestaansrecht hard nodig is voor alle leven op Aarde.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Mijn weg met inspirator Gabor Maté
Hilde Bolt, auteur, psycholoog
Negen jaar geleden ging ik naar de première van de indrukwekkende film ‘In Utero’. Deze eenvoudige, treffende en subtiele woorden én de prachtige diepe stem van de man die ze uitsprak bleven jaren bij mij hangen. Zijn naam was ik echter vergeten. Terwijl dit een man bleek te zijn die later voor mij en alles wat ik doe bij elkaar bracht. Als ik terugkijk is het alsof ik een ketting kon maken van de kralen die ik door mijn leven heen had verzameld.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De motor van het leven
Ron van Es - hoofdredacteur OMO
Het vinden van een antwoord op het leven is geen logisch van A naar B verhaal. Het betekent vaak dat je eerst moet luisteren en soms onbekende wegen moet inslaan. Soms kom je het antwoord op een plek tegen waar je het niet had verwacht. Heb je de moed om buiten de lijntjes te gaan, te onderzoeken, jezelf de kans te geven iets nieuws te ontdekken? De essentie van ons bestaan is een balans te vinden in je leven.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Hoogste tijd voor een ecocentrisch wereldbeeld
Willem Vreeswijk, hoofdredacteur MaatschapWij
“Niemand betwist het recht van een mens om te leven, maar waarom geldt dit dan niet voor andere levende wezens? Natuurlijk ben ik boos en gefrustreerd hoe we als mensheid omgaan met de natuur, hoe we onszelf boven de natuur stellen en onze toekomst aan het vernietigen zijn. Bovendien zijn er wereldwijd steeds meer succesvolle burgerinitiatieven die de natuur een juridische stem hebben gegeven en zijn er ook positieve ontwikkelingen in Nederland. De natuur heeft altijd al een stem gehad, maar nu is het tijd om te leren luisteren”
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Uit vrouwen geboren
Gerrie Strik, rector en cultuurwetenschapper
Ontwikkelingen in de biotechnologie laten zien het menselijk leven binnenkort niet meer door vrouwen en moeders hoeft te worden voortgebracht. Misschien zullen we later zeggen dat 2024 een ware doorbraak was in nieuwe vormen van menselijke voortplanting: borstvoeding door een transidentificerende man. Het woordje ‘moeder’ gewist uit het bevolkingsregister. Een pleidooi voor het recht op draagmoeders van eigen bodem in Linda en de eerste baby die - met drie miljoen Europese subsidie - zal worden voldragen in een kunstbaarmoeder van Hollandse makelij.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Allez, Chantez! een koor voor wereldvrede
Mischa Verheijden, journalist bij Re-story
Zingend dirigent Annelore Camps richtte in 2015 samen met Laila De Bruyne het zanginitiatief Allez, Chantez! op. Met het laagdrempelig initiatief liet Annelore al meer dan 150.000 mensen samen zingen. Haar ambitie is om een miljoen mensen samen te laten zingen. En meer … tot er wereldvrede is.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Je innerlijk kind reist je hele leven mee
Laura Vegter, socioloog, schrijver
Of je nu oud of jong bent: in ieder van ons huist een springlevend innerlijk kind. Dat onbewust een grote rol in ons leven kan spelen. Hoe maak je die invloed meer bewust? Laura ging op zoek naar haar innerlijk kind.
Ook ik laat het kind in mij weten dat het niet erg is om spanning te ervaren en dat ze helemaal ok is.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Het kind in ons
Lisette Thooft, rebalancer, schrijfster
Als dat kind eindelijk aandacht krijgt, onze eigen warme, oordeelloze aandacht, komt er langzaam maar zeker ook iets anders in ons op: het heilige kind. Hoe diep we ook getraumatiseerd zijn, onder alle lagen van afweer en verdringing is dat kind er altijd. Het onschuldige kind. Het speelse, spontane, vrije kind, het moedige kind, het kind dat zozeer vertrouwde op het leven zelf dat het tóch een groot ‘ja’ zei tegen geboren worden, zelfs al wist onze ziel dat het moeilijk zou worden. Dat ‘ja’ zei tegen alles.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Armoede de wereld uit
Willem Vreeswijk, hoofdredacteur MaatschapWij
“Armoede is onrechtvaardig en onnodig. Je moet het alleen samen willen oplossen. Niet door erover te praten, maar door verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen. En dat vergt anders denken én doen. Bedenk dus niet langer aan welke regels mensen zich moeten houden, maar ga met ze praten, vraag wat ze nodig hebben en kom in actie, wees solidair”, aldus Vanessa Umboh die al ruim zeven jaar opkomt voor de 40.000 kinderen die in Rotterdam in armoede opgroeien.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Androgynie, de radicale gedachte
Gerrie Strik - rector en cultuurwetenschapper
Androgynie is de radicale gedachte dat zowel het mannelijke als het vrouwelijke deel uitmaken ons diepste wezen. In het Westerse denken gaat het concept van androgynie terug tot Plato.
Steeds meer jonge mensen zijn in de ban van hun genderidentiteit. Ze melden zich in groten getale aan bij de genderklinieken in heel de Westerse wereld. Ze noemen zich ‘transvrouw’, ‘transman’, ‘transgender’, ‘genderqueer’, ‘non-binair’ of ‘genderfluïde’.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Recht of een plicht?
Fook Hali - communicatieadviseur, verhalenmaker
Artikel 2 in het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie zegt: eenieder heeft recht op leven en Artikel 1 zegt: de menselijke waardigheid is onschendbaar. Zou het dan niet vanzelfsprekend zijn, dat wij mensen naar eigen inzicht mogen bepalen hoe en wanneer wij (waardig) afscheid willen nemen van ons leven? Hebben wij naast recht op leven ook recht op sterven?
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Liever vrienden
Alje Bosma, auteur, publicist
Een jongen speelt aoud en zingt hartverscheurend in de bergen die de grens vormen tussen Jordanië en Syrië, het land dat hij voor oorlog ontvluchtte. Op zes uur afstand van waar wij wonen en ons veilig wanen. En zijn moeder huilt aan de andere kant op nog geen uur afstand van haar zoon.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Evolutie & Kapitalisme: dat is niet zweverig
Stephan Ummelen, auteur & spreker
Kapitalisme en concurrentie dus. We zijn sinds de oertijd niet veel verder gekomen dan het elkaar bevechten voor onze welvaart. We doen dat niet meer met speren, maar met geld. Scheelt een hoop gedoe en bloedverspilling. Mijn punt? Concurrentie in de jacht op welvaart is een mechanisme gebaseerd op angst.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Ook wij zijn natuur
An Kramer, schrijver, onderzoeker, organisatie-activist
Wat betekent het voor al die mensen, die in een flat of kleine etage of buitenwijk wonen, hardwerkend - als ze al werk hebben. Die kunnen niet weg. En de stad is toch ook een plek waar veel mensen graag zijn?
We neigen ertoe om natuur als iets buiten onszelf te zien: we gaan de natuur in. Dan ga je naar het bos, de zee, of liever nog naar de ‘echte wilde ongerepte’ natuur.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Welzijn als graadmeter voor een menselijke samenleving
Ivo Valkenburg, auteur, publicist
“Contentment is een staat van mens-zijn waarin je innerlijke rust en compleetheid ervaart, ongeacht de situatie om je heen. Is voor de ervaring van geluk altijd iets nodig buiten jezelf, je wilt iets meer hebben, iets meer doen of iets meer zijn, bij contentment ervaar je dat het zonlicht vanbinnen altijd al schijnt, ongeacht wat het weer buiten is. In het midden van de chaos, pijn, verdriet of lijden, kun je echt geluk ervaren dat op elk gegeven moment altijd al binnen jezelf aanwezig is.”
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De mens is niet plat
Fook Hali, communicatieadviseur, verhalenmaker
‘Alleen door verantwoordelijkheid nemen en handelen, kan je dat veranderen waar je het niet mee eens bent’, was de overtuiging van de jonge Nederlandse vrouw zich na het behalen van haar gymnasiumdiploma als eenzame soldaat aansloot bij het leger in Israël.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De verslaafde mensheid in zijn comfortbubbel
Victor Wegener, facilitator, trainer
We leven in een comfortbubbel, die we koste wat kost willen beschermen. Dit techno-fix handelen uit zich in onze drang om zelfs de natuur te kunnen controleren, voorspellen en manipuleren. Voor existentiële levensvragen gaan we vooreerst naar technologie grijpen
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Zoek jezelf broeder/zuster… Het niet te vangen Zelf..
Rien van der Zeijden, ritueelbegeleider/theoloog
‘Zoek jezelf broeder!’ Het is deze meesterlijke parodie van Kooten de Bie op de new-age- navelstaarderij van de jaren zeventig die nog altijd nazindert in mijn hoofd. Ik die van het ‘Ken Uzelve’ ben… Zo zullen de oude Grieken het toch niet bedoeld hebben? Zitten we niet hopeloos opgescheept met dit antropocentrisch wereldbeeld? Vraagt deze complexe tijd niet iets heel anders dan Ik en Mijn Meditatiekussen?
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Het Betekenisweb
Mischa Verheijden, co-founder Re-story, auteur en publicist
In zijn boek Het betekenisweb legt Jeremy Lent een fundament voor een nieuw verhaal van onderlinge verbondenheid. Dit nieuwe verhaal, zo vertelt hij in een gesprek over zijn boek, kan in slechts een generatie of twee verwezenlijkt worden omdat onderlinge verbondenheid, en niet zelfzuchtige concurrentie, deel uitmaakt van onze evolutionaire geschiedenis als mens.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Strong Back Soft Front
Janine Schimmelpennick, psycholoog, publicist
Ik lees het zoveelste bericht van iemand die gekwetst is door een uitspraak van een ander —bijvoorbeeld die van een politicus of een bekende Nederlander. Of ik zie een bericht van iemand die zich beledigd, miskend, onderschat of genegeerd voelt. Maar waarom worden we er door uit het veld geslagen? Zijn we met z’n allen te sensitief geworden? Of weten we misschien niet hoe we onszelf het beste mentaal kunnen beschermen, waardoor we het risico lopen te verzanden in gekwetstheid, verdriet, angst, woede, slapeloosheid en onverdraagzaamheid?
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Je hart is geen pomp, maar wat dan wel?
Lisette Thooft, balancer, schrijfster
Februari is de maand van Valentijn, hartjes en dure bloemen. Hartjes symboliseren echte liefde, nog steeds, ook als je zegt dat je hart bloedt voor iemand. Of in de smeekbede don’t break my heart. Of zoals Neil Young een halve eeuw geleden zong: I am searching for a heart of gold. Tegenwoordig denk ik: zoek eens in je eigen borstkas.
Voel je je hart kloppen? Het is goed voor je om je hartslag te voelen, op zoveel mogelijk plekken in je lichaam. Dat integreert, zeggen psychologen. Ik noem dat: het maakt een kloppend geheel van je.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Waarheid begint bij jezelf
Aalt Bakker, directeur Dominicanenklooster Huissen
Gemiddeld vertellen we 2 tot 3 keer per dag niet de waarheid, las ik laatst. Mannen doen dat zelfs nog vaker dan vrouwen. Met deze wetenschap wordt dit artikel over waarheid een avontuur. Waarheid ís ook niet zo makkelijk. Volgens sommige filosofen bestaat waarheid niet. En gaat waarheid niet al snel over feiten, nepnieuws of eigen belang?
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Terugveren
Ron van Es, hoofdredacteur OMO
Ik kreeg een mail van Yvo Kouwenhoven die ik niet kende. ‘Dag Ron, ik heb een wat brutale vraag... Nadat ik 3x hersenvliesontsteking heb overleefd, deel ik mijn ervaringen over veerkracht.’ Bij de mail een link naar een film die over hem is gemaakt. Check die film op YouTube via ‘Tuinderij Bietenrood’. Zou een dergelijk verhaal aansluiten binnen je werkzaamheden?, schreef Yvo verder.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De Mythe van Normaal
Hilde Bolt, psycholoog, auteur
Gabor Maté schreef het prachtige boek de ‘Myth of Normal’, waarin hij onze huidige westerse leefwereld ziet als grootste oorzaak van het grootste deel van de psychische en fysieke aandoeningen en lijden. Hij weet de vinger precies op de zere plek en de kern (truth) te leggen. Op precies dat wat ik zelf altijd onbewust al heb ervaren in mijn werk van de afgelopen dertig jaar.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De waarheid verloochenen
Klaartje Freeke, jurist, mediator en kunstenaar
Toen ik rechten ging studeren werd ik gedreven door waarden als rechtvaardigheid en waarheid. Ik geloofde in een absolute waarheid die uiteindelijk door alle partijen erkend moest worden. De verliezers zouden hun verlies nemen als zij de waarheid onder ogen zouden komen. De waarheid zou uiteindelijk altijd zegevieren.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Migraine als meditatie
Evelien Otte, schrijver, therapeut
Migraine: tweehonderd kabouters die met houten hamers mijn schedel bewerken.
In bed contempleer ik. Mediteer ik. Lig ik. Genees ik. Althans, voor een paar dagen. En daarna begint het circus opnieuw; onbedwingbare honger, me stoten tegen van alles waar ik normaal motorisch handig ben, schreeuwen bij ogenschijnlijk onrecht, geen veerkracht. Deze voortekenen transformeren na een nacht slapen in migraine: tweehonderd kabouters die met houten hamers mijn schedel bewerken, misselijk, geen licht of geluid kunnen verdragen.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Verbinding & overgave
Chantal Engelen, publicist, storyteller
Tien maanden ben ik inmiddels in mijn camper onderweg. Mensen vragen me hoe lang ik dit nog wil gaan volhouden. Maar het voelt voor mij niet alsof ik iets moet volhouden. Ik voel me juist meer thuis dan ooit. Helemaal nu de zomer er is en het buitenleven me toelacht. De vrijheid van het gaan met de wind, het vele buiten zijn en het opstaan met de zon en de vogels is ongelofelijk verrijkend. Ruimte hebben is lekker, luxe spullen ook. Maar inmiddels is de camper mijn thuis, meer heb ik eigenlijk niet nodig.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Het lichaam liegt nooit | 40 jaar later
Jakob van Wielink, coach, schrijver
'Met de meesterlijk meeslepende stem van Johannes Sneekes onderging ik ‘1984’ van George Orwell op Storytel. Orwell schreef zijn dystopisch werk in 1947, ver voordat het woord trauma nog maar in zwang was, maar trauma’s wel alomtegenwoordig waren in de Britse en (Europese) wereld. Weinig was (wetenschappelijk) bekend over de wisselwerking tussen lichaam en brein. Bessel van der Kolk was bij het verschijnen zes jaar oud.
(Klik op de afbeelding om verder te lezen)
Heb ik je niet gezegd? Een innerlijk oproep
Shervin Nekuee, socioloog, publicist
Op uitnodiging van Prof. dr. Asghar Seyed-Gohrab, hoogleraar Islam en Arabisch Religiewetenschap, sprak Shervin Nekuee tijdens een conferentie van KNAW, ter nagedachtenis van de sterfdag van de dichter Rumi, zijn gedicht uit.
(Klik op de afbeelding om verder te lezen)
State of Society
Karel Smouter, NRC journalist
Op 5 november 2023 sprak NRC-journalist Karel Smouter de eerste State of Society uit, als afsluiting van de tentoonstelling 'Geloof het of niet... Een draaimolen' van kunstenaar Matthijs Bosman in KunstenLAB Deventer.
Het werd een lezing over de grote thema's van deze tijd: polarisatie, oorlog , stikstof, klimaat. Met niet alleen analyse, maar ook perspectief. Want hoe kun je vrede voorstellen en vóórleven in gespannen tijden?
Op 20 december, een verpletterende verkiezingsuitslag verder, actualiseerde hij zijn State of Society voor een gezelschap in Deventer.
Op uitnodiging van Optimist Magazine Online stelt hij de tekst van zijn lezing hier beschikbaar.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De toekomst is geen toekomst
Ron van Es, hoofdredacteur OMO
Er wordt veel gesproken, gedacht en gehuiverd over AI en de plek die AI gaat innemen in grote delen van de samenleving. Maar zeggen veel mensen, dat hele AI is toch gewoon een programma, een computer die alleen maar kan verzamelen wat er al is?
Teksten, beelden, gooi het in een grote grabbelton en er komt een uittreksel of nieuwe samenstelling uit. Slim gemaakt, maar zelf niet slimmer dan wat er al is, en dat zijn wij zelf wij wel. Wij hebben creatieve ideeën die naar nieuwe wegen leiden, emoties waardoor we anders reageren, een bewuste en onbewuste mind waardoor we verbonden zijn met andere patronen.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Boeddhistische economie
Kees Klomp, uneconomist, schrijver
Als we het over de economie hebben, dan hebben we het over de zaken die we tijdens het alledaagse leven over economie horen en zien: inflatie, koopkracht, belastingdruk en Bruto Binnenlands Product. Dit is de meest oppervlakkige manier om naar de economie te kijken. Economen bestuderen louter de methodische aspecten – de financiële prikkels - en het daarbij horende individuele menselijke levensstijl.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Het recht van de toekomst
Madeleen Mulder, (legal) counseler, publicist
Hoe vaak heb je dit inmiddels het afgelopen jaar gehoord of gelezen? ‘We leven in een tijdperk van veranderingen’. Een juiste constatering, al willen velen van ons maar wat graag terug naar ‘normaal’. En toch is inmiddels overduidelijk dat we ons inderdaad in een zogenaamde tussentijd of transitieperiode bevinden. Een mooie term die ik er niet lang geleden voor langs zag komen was ‘trembling twenties’.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Ontvangen en geven
Maria van Mierlo, geestelijk begeleider, publicist
Ga op weg en verkondig: het koninkrijk van de hemel is nabij. Er gebeurt heel veel. Jezus ziet een mensenmenigte. Hij vindt ze er moe uitzien, die mensen. En Hij zegt dan: ‘Ach ja, het zijn er ook zo veel, de oogst is groot, maar er zijn er maar weinig die voor hen kunnen zorgen.’ Want die oogst, daarover horen we in de eerste lezing: dat zijn wij. God zegt: ‘Ik heb je gedragen’. Dit mag je verstaan zoals een moeder een kind draagt, voor het geboren is. ‘Zeg tegen de mensen: “Je bent een kostbaar bezit van mij. Een koninkrijk van priesters zullen jullie zijn.”’
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Wat doet pijn en telt voor twee
Marcel Kampman, creatief strateeg, schrijver
Na het doen van weekendboodschappen en ingrediënten voor een fikse chocoladetaart en het kopen van knapperig bakkersbrood, stonden Wout en ik afgelopen weekend onze fietsen van het slot te prutsen. In de Jumbo werden we al door een charmante 80+ dame gewezen op heerlijke jam van €0,85 die zij altijd haalt. ‘Ik wil graag naar mijn man toe. Kijk, ik ben nu 86 weet u. En ik mis mijn man. We zijn 61 jaar bij elkaar geweest. Hij was bij de marine. Water was zijn lust en zijn leven.’ Wout stond klaar met zijn fiets om te vertrekken, keek naar de mevrouw, en stuurde zijn fiets richting ons zodat hij ook in het gesprek stond.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De onbekende God
Rien van der Zeijden, auteur, publicist
Mijn ouders stuurden mij naar de openbare MAVO in ons dorp. Komend uit een zeer gelovig gezin hoefde ik niet zo’n eind te fietsen naar de christelijke school in het andere dorp. Ze kunnen je beter niets over God vertellen dan de verkeerde dingen, was hun idee. Op een dag, ik was zestien en het was bij een doopdienst, stapte ik spontaan naar voren op de vraag van de voorganger wie er nog meer de Heer wilden volgen. Er waren nog witte gewaden en ik stapte het water in. Het was echt, oprecht en uniek. Ik besefte nog niet dat ik in taal zou worden ondergedompeld, dat geloof en wetenschap nog jarenlang vijanden zouden blijven, dat mijn religieuze ervaring een kind was in het badwater van de taal.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De reis naar het wonderbaarlijke
Shervin Nekuee, socioloog, publicist
“In den beginne was het Woord.” En nog altijd, hebben wij woorden nodig om betekenis te kunnen geven aan onze zienswijze, hoe we ons tot elkaar en tot de wereld toe verhouden. De premoderne wereld was bezaaid met raadselachtige vermoedens over hoe de mens, de natuur en de planeten in elkaar zaten. Sinds de geboorte van de moderne mens hebben wij ons in toenemende mate een transparante taal aangeleerd. Dat was noodzakelijk voor de voortgang van wetenschappen, rationalisering van de arbeid en economie en de ontwikkeling van het moderne bankwezen en onze manier van boekhouden.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De Mens achter de Hulpverlener
Hilde Bolt, spreker, auteur
Wat me de laatste jaren steeds verwondert is dat de competenties voor opleidingen voor zorgprofessionals niet afgestemd lijken te zijn op de behoeftes van degenen die hulp zoeken. Het lijkt wel of we door de druk op zogenaamde professionaliteit steeds meer afstand nemen van mens-zijn.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
De kracht van kwaadheid
Marret Kramer, auteur en trainer
“Maak je nou eens wat minder druk” luidden de terugkerende en vaak ongevraagde adviezen die ik de afgelopen paar jaar regelmatig hoorde uit mijn omgeving, meestal uit oprechte betrokkenheid. De verontwaardiging over wat er mis is in onze maatschappij, in onze wereld, gepaard aan bezorgdheid over de impact op individuen herken ik bij veel anderen.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Waar gaat het heen?
Waar moet het naar toe?
Harry Starren, auteur, spreker
In de organisatiekunde is de Abilene Paradox bekend. Een gezin gaat als uitje naar Abilene, een stadje in de VS. Een flink stuk rijden van huis. Nogal afzien. Eenmaal in Abilene is het vermaak beperkt en de vermoeidheid groot. De terugreis wordt relatief snel ondernomen om niet te laat thuis te zijn. Eenmaal thuis komt aarzelend het gesprek op gang. Bij nadere beschouwing wilde niemand echt naar Abilene. Het was de vrucht van een misverstand. Elk gezinslid meende dat de anderen het wilden. Ook omdat het uitje gebruik geworden was.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
Het Leven Vraagt Om
Omzien. Omgaan. Omdat.
Ron van Es, hoofdredacteur OMO
Lang geleden, toen ik betrokken was bij een christelijke beweging, vonden we het een goed idee om op een groot grasveld in Rotterdam-Zuid een tent neer te zetten. Elke dag en avond waren we als groep daar om ‘anderen’ te vertellen hoe hun leven beter kon. Sommigen noemen dat evangeliseren. Vanaf het begin kwam er een groep jonge Feyenoord aanhangers. Ik herinner mij één van die jongens nog heel goed omdat hij in al zijn zakken blikjes bier had die hij met één hand opentrok, snel leeg dronk en daarna met diezelfde hand verkreukelde. En op een dag daagde de groep jonge Feyenoord fans ‘onze’ God uit voor een voetbalwedstrijd.
(klik op de afbeelding om verder te lezen)
OMO - Optimist Magazine Online is een initiatief van Optimist Media