Genoeg voor iedereen of alleen voor onszelf?

 

Ik werd getroffen door een post van de Gentse economieprofessor Jonas van der Slycken die zich ergerde aan het feit dat in de Euromillionsjackpot  voor één persoon een bedrag te winnen was van liefst 63 miljoen euro. Jonas, is auteur van het boek ‘Genoeg voor iedereen” – een gids naar een economie waarin iedereen goed kan leven’ en hield een pleidooi om het mogelijk te winnen bedrag te beperken tot maximaal 1 miljoen euro, zodat de jackpot over meer mensen kon worden verdeeld.  

 

De hele loterij- en gokindustrie wordt aangedreven door het blijkbaar ontembare verlangen van mensen om over zoveel mogelijk geld te beschikken. En dat terwijl met de regelmaat van een klok verhalen verschijnen van mensen die inderdaad de loterij wonnen, maar daarna al hun materiële rijkdom in een recordtempo weer kwijtspeelden.

 

Het verlangen naar geld is redelijk onblusbaar. Met haar boek ‘De vrouw van 1 miljoen’ wil Véronique Bockstal naar eigen zeggen vrouwelijke ondernemers over groeidrempels heen tillen naar een omzet van 1 miljoen euro. In haar podcast ‘Miljonairsvrouwen’ gaat Katrin Van de Water in gesprek met vrouwen die kennelijk die status hebben bereikt. En om die podcast te promoten pleit ze voor overvloed.

 

Dan blijf ik me toch maar de vraag stellen hoeveel mensen bij het horen van de term ‘overvloed’ aan iets anders denken dan geld en materiële zaken. Is er nood aan overvloed op de bankrekening? Aan overvloed aan dure auto’s, juwelen, verre reizen en onvervalst hedonisme? Is dit soort overvloed niet altijd of heel vaak gebaseerd op uitbuiting en exploitatie?

 

Zouden we niet beter via boeken, podcasts en verhalen pleiten voor overvloed aan liefde, empathie, creativiteit, kunst, solidariteit, tijd, broederschap en menselijke warmte? Voor alternatief hedonisme, zoals wordt bepleit door Kate Soper in haar boek met dezelfde titel? 


Ik vrees dat de insteek die gericht is op overvloed en vertaald wordt in miljoenen alleen maar leidt tot een grotere ratrace. Daarom is er eerder een pleidooi nodig  voor overvloed aan het besef dat het anders moet. De jacht naar de ‘klassieke’ overvloed leidt tot nog meer dan het half miljoen mensen dat in België nu al langer dan een jaar thuis zit, tot nog meer dan de 2,3 miljoen Belgen die slaap- en kalmeermiddelen slikken, en tot nog meer dan de bijna 30 pogingen per dag tot zelfdoding.  Overvloed aan gemoedsrust, reflectie en soberheid  zal de samenleving meer deugd doen dan de  aanhoudende jacht op meer geld en materiële rijkdom.


Geert Degrande, auteur, publicist en co-founder van Re-Story