Sabine Vermeiren

De levensvragen van De Wachter

Uitgeverij Lannoo|Campus


De levensvragen van De Wachter


Aan de hand van 16 levensvragen die Dirk De Wachter schreef ging Sabine Vermeiren langs vele bekende Belgen (en een enkele Nederlander) om hen te interviewen. 


Een bekende methode, die vragenlijst. Marcel Proust, de Franse schrijver, had daar wel een handje van. In 1887 schreef hij een hele lijst met vragen. In 1894 deed hij die dunnetjes over en ze staan nu bekend als de ‘Proust Questionnaire’.


Stephen Colbert van The Late Show in Amerika heeft die afgekeken en nogal in verdunde versie gebruikt hij die voor zijn ‘Colbert Questionnaire’. Ze zijn soms komisch, maar over het algemeen nogal flauw: ‘Best Sandwich? What’s one thing you own you should really throw out? What’s the scariest animal? Have you ever asked someone for their autograph?’


Nee, dan Proust: ‘Welke ondeugd verafschuw je het meest? Wat was het pijnlijkste moment? Waar hoop je vooral op? Geloof je in vriendschap?’


Iemand die zich veelvuldig met vragen en lijsten heeft beziggehouden is de Zwitserse schrijver Max Frisch. De eerste vragenlijsten verschenen in zijn Tagebuch 1966–1971 en door de jaren heen zijn er 14 verschillende verschenen. Alle lijsten zijn nu verzameld in De vragen van Frisch en hoewel hier en daar gedateerd, soms nog behoorlijk scherp en uitdagend.


Ook Dirk De Wachter heeft een bijzondere rij vragen bedacht, en als je zijn werk kent, verwacht je ook niet anders. 'Ik heb, toen ik de vragen opstelde, een al te psychiatrische insteek willen vermijden. (...) Ik kijk naar de reeks als een uitnodiging, een invitation à la danse.’ Zo ontstond een hele mooie reeks, vragen van de kindertijd tot het leven na de dood. 


Wat heb je laatst gedroomd?

Hoe verliepen je eerste kinderjaren?

Zijn er toevalligheden die van groot belang bleken?

Zou je iets willen veranderen aan je geschiedenis?

Wie zou je de lastigheden van het leven kunnen toevertrouwen?

Heb je ooit troost gevonden in schoonheid en creativiteit?


Met de vragen op pad maakte Sabine Vermeiren wonderschone interviews die in het boek bij elkaar een bijzonder verhaal vertellen. Met o.a. Herman Brusselmans, Delphine Lecompte, Johan Bonny, Olga Leyers, Guido Belcanto. Zelf schrijft Sabine Vermeiren in het voorwoord: ‘Het zijn de interviews die me zijn bijgebleven om uiteenlopende redenen. Omdat ik iets doorprikt had. Omdat ik inzichten had gehoord waarvan ik kon vermoeden dat de lezer er iets aan zou hebben, of zich erdoor gesterkt zou voelen.’


Dirk De Wachter die zijn vragen toelicht in het boek, eindigt dan zijn ‘verklaring’ van die vragen al volgt: ‘Uiteindelijk is dit waar het om gaat: een sfeer creëren waarin kan worden gesproken over kwetsbaarheid en verdriet, in een herkenbare setting en toegankelijke taal. Hopelijk kan dit bijdragen tot een samenleving waarin droefenis  en gevoeligheid geen taboe zijn, maar aanzetten tot verbinding.’


Sabine Vermeiren heeft met deze reeks interviews in de krant Het Laatste Nieuws én in dit boek daar ruimschoots aan voldaan.

Ron van Es

Koop het boek hier

Luister ook eens naar deze podcasts

De 7 vragen

Misschien zijn er maar 7 vragen om het leven te beschrijven. Of in ieder geval een poging daartoe. Vragen die beginnen bij de geboorte en doorgaan tot de dood. Alles daartussen wordt besproken. Bevraagd. Omgedraaid. Bekeken en beoordeeld. Beleefd en geleefd. 

BarmHart

Een vijf-delige podcastserie over barmhartigheid. Een zeker ouderwets begrip, maar vinden we het, waar zoeken we het, en waar hebben we het nog zo nodig?

Zonder Lef Geen Betekenis
Een podcast serie waarin ondernemers aan het woord komen die échte verandering willen. Zowel met hun product als met de manier waarop zij hun product maken en in de markt zetten.