De koolstofneutrale toekomst 

Het is geen geheim meer dat gebouwen en de bouw tot de meest energie-intensieve en vervuilende sectoren ter wereld behoren. Zoals aangegeven in een rapport van de COP27 in Sharm-el-Sheikh in 2022, is deze sector verantwoordelijk voor 34% van de wereldwijde vraag naar energie en voor 37% van de CO2-emissies, als we zowel de directe emissies (verwarming, enz.) als de indirecte emissies (bouw, materialen, enz.) in aanmerking nemen.

De doelstelling die in de Europese klimaatwet is vastgelegd om tegen 2050 tot een nuluitstoot van broeikasgassen te komen, zorgt dan ook voor grote druk op de sector en betekent dat anders zal moeten worden gebouwd en gerenoveerd.

Gelukkig is met diverse initiatieven een shift aan het ontstaan. Zo profileert  het Belgische pulse by CFE  (Revitalise your real estate value | Pulse - CFE) zich als een belangrijke voorloper van doelgerichte en energie-efficiënte renovaties in de bouw.  Het bedrijf signaleerde ook dat vastgoedbeurs EXPO REAL, die begin oktober plaatsvond in München, helemaal in het teken stond van “Transform & Beyond”. 

 

Bedrijven en startups presenteerden  onder die noemer  op één plek hun branche-overstijgende oplossingen en producten voor het koolstofvrij maken van steden en gebouwen, slimme gebouwen, AI & robotica, digitalisering en energiebeheer oplossingen voor wijken. Ook panelgesprekken en ronde tafels rond thema’s als artificiële intelligentie,

de automatisering van de bouwsector, duurzame bouwmethodes en creatieve innovatie toonden hoe hard de bouw- en vastgoedwereld bezig is met het werken aan koolstofneutraliteit. 

 

Ook de toenemende aandacht voor “smart buildings” illustreert dat. Daarbij gaat het over meer dan over domotica bij “slimme huizen”.  Het gaat over  het verbinden van de afzonderlijke componenten van bouwtechnologie in onder meer kantoorgebouwen, ziekenhuizen en luchthavens.  Gebouwen moeten in de toekomst immers ook verbonden zijn met hun  ecologische en technologische omgeving om gebruikers op die manier maximaal comfort te bieden én een  positieve bijdrage te leveren aan de bescherming van het milieu en het klimaat.   Internet of Things en zogenaamde digitale tweelingen zijn mogelijke technologische oplossingen die daartoe kunnen bijdragen.


De manier waarop de bouw- en vastgoedsector momenteel forse inspanningen levert om de beoogde koolstofneutraliteit te bereiken is alleszins hoopgevend en kan wellicht ook andere sectoren inspireren om stappen te zetten in de richting van een positieve kanteling voor een betere wereld voor de komende generaties.

Geert Degrande, werkt aan een nieuw Zebra-project

Lees ook deze columns

Agnes van der Sluijs - Labyrint

Maria van Mierlo - Spier van aandacht 

Ron van Es - De dood in de ogen